Wool: En moderne post-apokalyptisk klassiker

Ill.: Jasper Scheurs

I fjor sommer kjøpte jeg en Kindle uten omtrent å ha lest bøker på ti år. Fascinasjonen for digitalt blekk var nok til å vekke leselysten i seg selv, men hva skulle jeg lese på den?

Med e-bokleseren i hånda bladde jeg meg gjennom science fiction-kategorien på Amazon, ettersom det var science fiction jeg brukte å lese sist jeg slukte bøker. Det var der jeg etter hvert fant Wool.

Boka (strengt tatt en novelle med lengre oppfølgere, til sammen et verk tilsvarende ca. 500 papirsider) var skrevet av en ukjent forfatter, publisert av ham selv uten noe forlag i ryggen. Ryggmargsrefleksen min skrek av smerte, men to forhold talte for en nærmere titt. For det første hadde boka så godt som utelukkende knallgode tilbakemeldinger på Amazon, og ikke bare fra venner av forfatteren, det var godt over tusen av dem. For det andre ble jeg uhelbredelig fascinert bare av å lese plottet. I historien blir riktignok ingenting oppdaget begravd i isen, men les bare:

Menneskeheten er redusert ned til noen få tusen personer, plassert over mer enn hundre etasjer nedover i en underjordisk silo. Dette er deres verden. Landjorda utenfor er ødelagt, luften giftig, som resultat av hendelser for århundrer siden. Samfunnet må styres med streng hånd for å holde siloens innbyggere trygge og klare for den dagen det endelig er klart for å gå ut. Enn så lenge er en tur utendørs den strengeste straffen man kan få. Historien starter når sheriff Holston, som skal være siloens øverste leder, ber om å få slippe ut.

Den første av de fem historiene i Wool-samlingen (novellen) lå ute gratis på Amazon, og ble den første heroindosen for min del. Jeg kjøpte hele samlingen samme kveld. Siden har forfatteren Hugh Howey også lansert tre forløpere i form av First Shift, Second Shift og Third Shift, og til sommeren kommer seriens endelige punktum Dust.

Jeg tror aldri en bok har fengslet meg så voldsomt som Wool. Den virkeligheten siloens beboere utsettes for slutter ikke å fascinere. Selv en fan-fiction plassert i samme univers slukte jeg rått. Jeg teller dagene til Dust. Samtidig gruer jeg meg til at verdenen skal ta slutt.

Om du ikke kjenner boka fra før, kommer du snart til å få med deg fenomenet. Forlag har omsider kommet på banen, og boka finnes nå også i trykket form. Ridley Scott har kjøpt filmrettighetene, og filmmanus er under produksjon. Wool er post-apokalyptisk fiksjon du må få med deg, først som sist.

Se trailer for boka

Vist 467 ganger. Følges av 1 person.
Annonse